ΕΝ ΧΟΡΩ, 2Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2001- 2002)

 

ΕΝ ΧΟΡΩ - 2Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ- (2001- 2002)

1. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1ΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

2. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ

Η πορεία μας τη χρονιά αυτή είχε ως κύριο άξονα δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού, όπως Σαρακατσάνους, Καππαδόκες και Βλάχους.

Είναι τα κομμάτια αυτά που στάθηκε δυνατό να ασχοληθούμε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφού η έρευνα και καταγραφή των δεδομένων ήταν ιδιαίτερα κοπιαστική.

Γνωρίσαμε ποιοι είναι, την πορεία τους στο διάβα της ιστορίας, την προσφορά τους στον τόπο, τα ιδιαίτερα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια τους, τα τσελιγάτα, τη φορεσιά τους, το γάμο, τους ήρωές τους καθώς και τη σημερινή τους κατάσταση.

Ξεκινήσαμε με τους Σαρακατσάνους.

Ξεναγός μας ήταν ο κ Α. Μακρής, ενώ στοιχεία της μουσικής κληρονομιάς τους μας μετέδωσε ο κ Ν. Γιαννακός.

Γνωρίσαμε στοιχεία που αφορούσαν στην καταγωγή, τον νομαδικό βίο, το λαϊκό τους πολιτισμό και φυσικά την δυναμική τους παρέμβαση και προσφορά στην εξέλιξη του Ελληνισμού.

3. ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ

Επόμενος σταθμός, η Καππαδοκία, οι κάτοικοι και η άσχημη εξέλιξη που τους επεφύλασσε η μοίρα.

Εξέλιξη που όχι μόνο δεν τους κατέβαλε, αλλά απεναντίας τους πείσμωσε, τους χαλύβδωσε και τους έκανε ένα από τα πιο δημιουργικά στοιχεία της χώρας.

Γνωρίσαμε στοιχεία της πατρογονικής γης, της μετεγκατάστασης τους στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, ακούσαμε όμορφα τραγούδια και μάθαμε για τους χορούς και τα έθιμα τους.

Όμως αυτό που θα μας μείνει ίσως περισσότερο ήταν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτών που έζησαν τον ξεριζωμό ή τα πρώτα χρόνια μετά απ αυτόν, όπως των κ Λαζάρου, Παπάζογλου, Αλεξίου, Αντωνίου, Προδρόμου και η αισιοδοξία που απέπνεαν παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

4. ΒΛΑΧΟΙ

Στον Βλαχόφωνο Ελληνισμό αναφερθήκαμε στη συνέχεια.

Σε αυτούς τους περήφανους Έλληνες, με τη μακραίωνη προσφορά στο έθνος σε πάμπολλους τομείς.

Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι το λατινογενές, προφορικό γλωσσικό ιδίωμα που μιλούν, παράλληλα με την Ελληνική γλώσσα. Γνωρίσαμε ποιοι είναι, τον τρόπο που προήλθε το ιδίωμα, τον τρόπο ζωής τους, την προσφορά και τις ευεργεσίες τους στο Έθνος, ήθη, έθιμα , χορούς και τραγούδια τους.

Παράλληλα γνωρίσαμε και έναν από τους σημαντικότερους τόπους που ζουν και δημιουργούν, το πανέμορφο Μέτσοβο Ιωαννίνων.

Μάθαμε για την ιστορία τους, τις ασχολίες τους, σημαντικές προσωπικότητες που προήλθαν από εκεί, στοιχεία του Λαϊκού τους Πολιτισμού που απαντώνται σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, καθώς και την σύγχρονη κατάσταση τους.

5. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ.

Μετά ασχοληθήκαμε με ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία του Λαϊκού Πολιτισμού μας, την παραδοσιακή φορεσιά.

Μάθαμε πως κατασκευάζεται, στο Μέτσοβο, από τον κ Μπούμπα και ξεναγηθήκαμε στον πάντα φιλόξενο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου της ΕΗΜ, γνωρίζοντας εκπληκτικά δείγματα φορεσιών από διαφορετικά μέρη της Ηπείρου

6. ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

Στα Έθιμα και Δρώμενα της Ελλάδας αναφέρονταν η τελευταία εκπομπή μας.

Στην προέλευση τους, τη σημασία τους, τους συμβολισμούς τους, την εξέλιξη τους και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Παρακολουθήσαμε παράλληλα μερικά από αυτά, με την διαφορά ότι διαδραματίζονταν επί σκηνής.

Μάθαμε για τα κάλαντα και ακούσαμε δείγματα διαφόρων περιοχών, είδαμε το έθιμο της «κούνιας», του «Ζαφείρη», της «Ρουμπάνας» κα.

Ξεναγός μας ήταν το τμήμα παραδοσιακών χορών του Δήμου Ιωαννιτών, στο οποίο η αναπαράσταση δρωμένων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας και των παρουσιάσεων του, παράλληλα με την ερμηνεία τραγουδιών και την εκμάθηση χορών από 18 περιοχές της χώρας.